Reis door Bewustzijn - Praktijk voor Aurareaden en Healen
Home
Werkwijze
Consulten
Aurareading
Cursussen
In Vrede Zijn
Leven met de Dood
Zijn Wie je Bent
Van Hart tot Hart
Mandy van Klaveren
Contact & Tarieven
Ervaringen

Leven met de Dood

Vrij zijn door bereid te zijn

Niets is zeker in het leven, behalve het feit dat we op een dag zullen sterven. Voor veel mensen is deze gedachte moeilijk, angstig of zelfs onaanvaardbaar. Dat is leven onder druk. Wat het leven geeft, wil geleefd worden. Ook de dood. Onze eigen te verwachten dood en die van onze dierbaren. Het hoort erbij! Wanneer we bereid zijn om ook de dood te leven, zijn we vrij.

In deze cursus leren we om bereid te zijn. Door de dood onder ogen te zien, vanuit verschillende invalshoeken te bekijken en te onderzoeken wat dit voor ons betekent. We kijken naar hoe wij met de dood omgaan en leren hoe in andere culturen de dood een waardevol onderdeel van het leven is. We gaan op een speelse manier oefenen in loslaten en we krijgen de mogelijkheid om de lessen van het stervensproces bij leven ter harte te nemen. Dit kan bevrijden, verdiepen en ons meer van het leven laten genieten. We gaan onze dierbare overledenen eren en we ontdekken wat we van hen, die ons zijn voorgegaan, kunnen leren. We zullen onze angsten erkennen en uiteindelijk onze fysieke sterfelijkheid en die van onze naasten gaan aanvaarden. Laten we niet doodsbang zijn voor onze doodsverwachting maar laten we het leven, inclusief de dood, beleven.

De praktijk wijst uit dat hoewel de dood een pittig onderwerp is om te onderzoeken, de cursus juist ook uitnodigt tot relativering, plezier en humor. Door middel van bezinning, onderzoek, tekstbeleving, opstellingen en praktische en speelse opdrachten zullen we ons sterven, en het leven dat eraan vooraf gaat, gaan verkennen. De cursus is een ware uitnodiging om te sterven voordat het moment is aangebroken dat we werkelijk doodgaan. Sterven in het Nu is wakker worden voor altijd. Doodgaan kunnen we allemaal, iedereen is ertoe in staat. De uitdaging is echter om het leven noch de dood als vanzelfsprekend te nemen of passief te ondergaan. Laten we de dood niet negeren maar verkennen en er betekenis aan geven. Laten we een levenshouding ontdekken die ons bevrijdt bij leven van onze moeite met de dood. Ben jij hiertoe bereid?

Wij geven ons over aan een grotere macht dan we zelf zijn als we worden geboren, en weer als we sterven. Tussen de geboorte en de dood raken we de weg kwijt omdat we vergeten ons over te geven.
- Elisabeth Kübler Ross

Op een dag zie je een prachtige blauwe lucht met een mooie wolk erin. Je vindt die wolk heel mooi, je blijft ernaar kijken en je wilt dat die wolk daar blijft. Maar dan verandert hij van vorm en kleur. Er sluiten zich meer wolken bij hem aan, de lucht wordt donker en het gaat regenen. Je begint te huilen en verlangt terug naar de wolk. Wie van een wolk gaat houden moet weten dat deze wolk vergankelijk is. Wie van een mens gaat houden moet weten dat deze mens vergankelijk is. Maar de wolk is niet teloorgegaan. Degene die we liefhebben is niet teloorgegaan. Als we dat begrijpen lijden we veel minder.
- Thich Nhat Hanh

De mier is niet weg, dacht het vuurvliegje. De mier is uit. Iets binnenin hem is uitgegaan. En hij kan niet meer aangaan. Dat kan alleen ik. Als iedereen uitgaat blijf ik dus alleen over. Maar waarom zou ik dan nog aangaan?, dacht hij. De mier is uit, zei het vuurvliegje. De nachtvlinder schudde zijn hoofd. Nee, zei hij. Hij is niet uit, hij is iets anders.
- Toon Tellegen

Kijk hier voor ervaringen van deelnemers van deze cursus.